דלקת מפרקים שגרונית (דמ"ש)
דלקת מפרקים שגרונית פוגעת בעד כ- 1% מהאוכלוסייה. המחלה פוגעת במספר כפול של נשים לעומת גברים. המחלה עשויה להתפתח בכל גיל אך שיאה בעשור הרביעי עד השישי.
המחלה מתבטאת בכאב מפרקים, נפיחות במפרקים והגבלה בתנועה. אחד המאפיינים של המחלה היא נוקשות מפרקים בשעות הבוקר המשתפרת במהלך היום.
מהלך המחלה נמשך על פני שנים ארוכות וגורם בהדרגה לנזק ועיוות למפרקים ולגידים. כמעט כל מפרק עלול להיפגע אולם מפרקי הידיים נפגעים בשכיחות רבה יותר. ללא טיפול עלולה המחלה לגרום לנכות קבועה ולסבל גופני מתמשך. במצבים קיצוניים עלולה הדלקת לחרוג מפגיעה במפרקים בלבד ולערב גם את העור, העיניים הלב והכליות.
אבחון המחלה
האבחון מסתמך על תשאול המטופל , הבדיקה הגופנית, בדיקות מעבדה וצילומי מפרקים או דימות אחרת של המפרקים כגו אולטראסאונד/סיטי או MRI.
טיפול
ב 20 השנים האחרונות חלה מהפיכה בטיפול בדלקת מפרקים שגרונית . ראשית המהפיכה בהבנה כי טיפול מוקדם הוא המפתח למניעת נזק. החלק השני במהפיכה הוא הכנסה לשימוש של תרופות ביולוגיות ותרופות מתקדמות אחרות שהוכח כי הן מונעות נזק מפרקי. חלק מהתרופות ניתן בהזרקה לוריד, חלק ניתן בהזרקה תת עורית וחלק ניתן בטבליות.
תרופות אלו בטוחות לשימוש לאורך שנים בתנאי שנעזרים בהן בצורה הנכונה על פי הנחיות הרופא.